TALLERS DE PERCUSSIÓ

Els tallers a l’aula de percussió són la família d’instruments musicals més gran que existeix, ja que aquesta té un gran nombre d’instruments amb característiques molt diverses. Aquestes diferències són degudes a molts factors: el so que s’obté, les característiques físiques i la tècnica emprada. No obstant això, tots segueixen una característica comuna que els engloba dins d’un mateix grup: els instruments de percussió generen el seu so pel xoc que produeixen uns percussors (maces, baquetes, martells, mans, etc.) contra una superfície, que pot ser de materials molt diversos (metall, fusta, pell, polímer, etc.).
Tanmateix, els percussors emprats en la majoria d’instruments de percussió és la baqueta, encara que normalment es toca amb més d’una a excepció d’alguns instruments.
Us proposem dos tallers diferents, en un us mostrarem generalment els instruments de percussió amb la mà de Dani Guisado i l’altre ens endinsarem en una percussió més ètnica, com  la d’Àfrica de l’Oest amb la percussió de David Egea.
També us volem mostrar la percussió més llatina amb la Batucada, aquests instruments brasilers faran vibrar la vostra escola.

Opinions

Envia'ns la teva opinió sobre les audicions i tallers

A continuació us detallem els diferents tallers sobre els instruments de percussió.

Taller de percussió amb Dani Guisado

Música: Arxiu i text de Dani Guisado

Descarrega’t la guia didàctica

El taller comença apareixent el músic tocant el djembé des de fora de l'aula o entre el públic fent ritmes suaus que acompanyin el caminar, simultanejant o alternant ritmes i sons amb la veu. A la classe ja hi ha alguns instruments com làmines i plats.
Quan acaba de tocar arribant a l’escenari, deixa el djembé i la gran motxilla que porta a l’esquena. Explica la història de com ha construït el djembé, ensenyant els materials: ha tallat un tronc d’un arbre sec, ha buidat la fusta, tensat una pell… Crea alguns ritmes bàsics amb els dos sons principals (tum-taka). Juga amb la imitació-variació de patrons senzills del públic amb la veu. Observa la motxilla i va traient petits instruments que s’ha anat trobant pel camí (triangle, claves, shakers i maraques, temple blocks, llaunes, güiro…), els va provant un a un, explicant breument i els va repartint pels nens. Es fan jocs rítmics o texturals, segons el tipus de material (metall, fusta…) o la forma de tocar (picar, sacsejar, rascar…). S’aprèn un patró de pulsació bàsic amb els instruments i el músic interpretarà una cançó tradicional africana com el Funga Alafia amb el glockenspiel o el xilòfon. Es fa una breu explicació de l’instrument de làmines.
S’explica la història que un dia va arribar una tormenta (sons explosius amb els plats i gongs) i es van perdre tots els instruments petits (es recullen els instruments). I es va haver de descobrir com es podria tornar a fer el ritme sense instruments. Es comença a provar amb els sons del nostre cos (palmes, cames, peus al terra…).
Es fan alguns jocs rítmics amb la percussió corporal. Es toca la cançó Funga Alafia o alguna d’una altra part del món amb l’acompanyament corporal del públic. S’ensenya la lletra i al final la canten tots plegats conjuntament amb el ritme corporal i algun ball segons l’espai.
El músic va canviant l’acompanyament amb alguns altres instruments (djembé, cajón…). En funció de com ha sigut l’ordre del taller els alumnes poden anar provant algun d’aquests instruments de forma breu i controlada.

Veure vídeo

Taller percussió de l'Àfrica de l'Oest

Música: Arxiu de INUWALI KI FANY
Text: David Egea

Demana'ns la guia didàctica

El taller de percussió de l'Àfrica de l'Oest consisteix amb iniciar-se i familiaritzar-se amb els instruments propis d’aquesta cultura, entre aquests el Djembé. El taller dona la benvinguda als participants amb una petita audició amb instruments tradicionals, en aquest cas, melòdics com el Balafón i el Kamele Ngoni, fent les corresponents presentacions i descripcions d'aquests i tots els instruments que s'utilitzaran en el taller. Aquesta primera part més argumentativa ajuda a contextualitzar al participant tant geogràficament com socio-cultural, per donar pas a la part més activa del taller.
El desenvolupament del taller està dirigit per un músic que, mitjançant les seves instruccions, guia als participants per arribar a tocar plegats unes peces rítmiques, alternant cants i marques percudides. Aquest percussionista aprofita els seus coneixements de ritmes i cants tradicionals de l’Àfrica de l’Oest, per aconseguir el seu propòsit amb el grup en qüestió.
La transmissió de la música i del ritme es fa mitjançant el joc, de manera que el participant aprèn sense adonar-se’n al mateix temps que es diverteix.

Taller de Batucada

BATUCADA

Música: Ritmes Brasilers

Descarrega’t la guia didàctica

Un taller on aprendrem a tocar diferents ritmes i instruments de la cultura percutiva brasilera.
Ens basarem sobretot en els ritmes samba reggae, de Salvador de Bahia i el samba enredo, de Rio de Janeiro.
Passarem per diferents instruments com els surdos (tambor greu), caixa,tamborí, agogó, repenique ...
Enfocat a alumnes de diferents edats i nivells rítmics. On aplicarem coreografies en les cançons, treballant també la nostra coordinació.

Durant una hora els alumnes tindran un taller interactiu fent ritmes brasilenys on podran exercir la seva sincronització de les seves parts del cos en conjunt a la resta del grup donant força i energia a la música rítmica.

Serà divertit i emocionant!!!

Taller percussió Caixó Flamenc (Rumba Catalana)

Caixó Flamenc
Descarrega’t la guia didàctica

Els nostres tallers de caixó flamenc es desenvolupen mitjançant activitats lúdiques, representant a la música i a l'instrument en un joc totalment interactiu.
Aprendrem ritmes com la rumba catalana i crearem una cançó tots junts, evolucionant d'una manera lúdica i dinàmica.
En aquest taller coneixerem part de la tècnica del caixó flamenc, potenciarem el treball en grup, la creativitat i l'autoestima.
Consisteix en una caixa de fusta amb un panell frontal que es toca habitualment amb les mans o els dits, seient-hi a sobre, i s'adapta molt bé al flamenc perquè té una afinació determinada i proporciona un so sense harmònics i molt sec. El caixó té un forat per augmentar la ressonància i pot tenir algun objecte metàl·lic a l'interior per millorar la sonoritat.
L'alumnat podrà interpretar nombrosos ritmes que s'han practicat a la rumba catalana, un estil musical originari de la comunitat gitana de Barcelona, amb influències de diversos estils.

En el cas que no tingau lloc a la vostra escola disposem d’un auditori on podeu venir a escoltar els nostres espectacles. Veure el mapa

Els nostres tallers, descarrega't el flyer

MÚSICA

VÍDEOS

GALERIES

CALENDARI